U bent hier

Universitair Ziekenhuis Brussel, Jette

' . t('Embed code') . '

' . t('close') . '

Borstkanker

Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in de Europese Unie. In 2020 was borstkanker goed voor 13% van alle nieuwe kankerdiagnoses. Bij vrouwen was dat zelfs 29%. In België krijgt één op de zeven vrouwen tijdens haar leven borstkanker, wat neerkomt op meer dan 10.000 vrouwen per jaar.

Welke aspecten worden gemeten ?

In het recente KCE-rapport over Borstkankerzorg in centra met en zonder erkenning voor borstkanker wordt het onomstotelijk bewijs geleverd dat het sterfterisico fundamenteel lager is wanneer patiënten met borstkanker behandeld worden in een erkende borstkliniek, met voldoende aantal behandelingen. Uit de studie blijkt echter dat in 2018 ongeveer een vijfde van de vrouwen met borstkanker in België behandeld werd in een centrum zonder erkenning voor borstkanker. 
De resultaten op de kwaliteitsindicatoren voor de periodes 2014-2018 en 2010-2014 worden momenteel nog door de Stichting Kankerregister herwerkt voor publicatie op deze website. In aanloop tot het ter beschikking komen van deze resultaten, geven we alvast aan of een ziekenhuis beschikt over een campus met een erkende borstkliniek. Deze lijst is gebaseerd op de gegevens van de Vlaamse Overheid, die ook kunnen geraadpleegd worden met de CoBHRA Viewer.
De publicatie van de individuele ziekenhuisresultaten is voorzien voor juni 2023.

Lees ook het persbericht.

Hoe kan je de resultaten interpreteren ?

U kan zien of dit ziekenhuis een campus met een erkende borstkliniek heeft. Dit zijn wettelijk erkende expertisecentra die moeten kunnen aantonen dat ze voldoende gespecialiseerd zijn in de diagnose, behandeling, opvolging en revalidatie van patiënten met borstkanker.  Om hiervoor erkend te worden door de overheid moet een borstkliniek voldoen aan een aantal voorwaarden. 

Deze erkenningsvoorwaarden zijn vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 26 april 2007. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een erkende coördinerende borstkliniek en een erkende satellietborstkliniek. Naast normen op het vlak van infrastructuur, multidisciplinaire omkadering en kwaliteitsopvolging, dient een coördinerende borstkliniek jaarlijks ten minste 125 nieuwe diagnoses van borstkanker te kunnen aantonen. Een satellietborstkliniek dient onder meer een geformaliseerd samenwerkingsverband te hebben met een ziekenhuis dat beschikt over een coördinerende borstkliniek, en dient jaarlijks ten minste 60 nieuwe diagnoses van borstkanker te kunnen aantonen.  

De volledige lijst van de campussen met een erkenning en het jaar van latste erkenning kan u hier bekijken. Bespreek uw keuze voor een ziekenhuis met uw arts.

Erkenning

Heeft dit ziekenhuis een coördinerende of een satelliet borstkliniek?

1
0
1
2

Waarom is deze indicator belangrijk?

Een ziekenhuiscampus die een erkenning als borstkliniek heeft, vertoont een betere overlevingskans voor zijn patiënten.

Wat kan u zelf doen als patiënt?

U kan als patiënt kiezen voor een ziekenhuiscampus die een erkende borstkliniek heeft. Bespreek uw keuze met uw arts.

Hier wordt getoond of een voorziening aan het criterium voldoet.

Legende

  • De gekleurde balk toont het resultaat van de voorziening voor de aangeduide periode.

Toelichting voorziening

Universitair Ziekenhuis Brussel, Jette
Geen toelichting voorzien.
Over de periode: 2022

Internet explorer wordt niet ondersteund

Sorry, uw browser wordt niet meer ondersteund. Gelieve over te schakelen naar een modernere browser, zoals Edge, chrome, firefox etc.