AZ Sint-Lucas, Gent
Borstkanker
Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Jaarlijks treft het wereldwijd ongeveer 1 miljoen vrouwen, waardoor het wereldwijd het meest voorkomende kankertype is bij vrouwen. In België en Nederland krijgt één op de negen vrouwen ooit gedurende haar leven te maken met borstkanker. In België telt borstkanker momenteel voor 33 procent van alle kankers bij vrouwen.
Welke aspecten worden gemeten ?
We peilen naar:
- hoe de diagnose wordt gesteld
- hoe borstkanker wordt behandeld
- de overleving en het relatief sterfterisico
Hoe controleren we de betrouwbaarheid van deze indicatoren?
De controle van de indicatoren en resultaten gebeurde op drie niveau's:
De indicatoren zijn afgeleid uit nationale en internationale publicaties (KCE-rapport 150A, EUSOMA-richtlijnen,…). Selectie en verfijning van de indicatoren gebeurde door een groep van borstkankerexperten.
De indicatoren worden berekend op basis van een koppeling van de databank van de Stichting Kankerregister met deze van het Intermutualistisch agentschap (IMA). Het Kankerregister past in deze fase uitgebreide validatieprocedures en kwaliteitscontroles toe.
De resultaten worden ter controle voorgelegd aan de ziekenhuizen. Zij kijken de resultaten na aan de hand van de gegevens uit de medische dossiers en krijgen de tijd om eventuele verschillen in de resultaten te melden aan het Kankerregister.
Hoe kan je de resultaten interpreteren ?
De resultaten gaan over vrouwelijke patiënten die in de aangegeven periode de diagnose van borstkanker kregen.
Voor de indicatoren over diagnostiek en behandeling werd een streefwaarde vooropgesteld. De grafieken maken duidelijk in hoeverre een ziekenhuis met zijn resultaat de streefwaarde benadert.
Elke indicator staat op zichzelf. U kunt dus geen optelsom van alle behaalde resultaten maken. Deze indicatoren geven dan ook geen totaalbeeld van de kwaliteit in dit ziekenhuis. Het gaat telkens om deelaspecten.
Bespreek de resultaten met uw arts als u vragen heeft.