Algemeen Ziekenhuis Sint-Dimpna, Geel
Ervaringen dagopname
Alle aspecten van de zorg moeten zo goed mogelijk afgestemd worden op de noden van patiënten. De ervaring van patiënten zegt iets over de mate waarin het ziekenhuis de patiënt centraal stelt. Zorginstellingen kunnen de feedback van patiënten gebruiken om de kwaliteit van hun zorgverlening te verhogen.
Welke aspecten worden gemeten ?
We peilen naar:
De ervaring van patiënten met de zorg. Dit wordt gemeten met de Vlaamse Patiënten Peiling. Het Vlaams Patiëntenplatform vzw ontwikkelde deze vragenlijst na raadpleging van patiëntenvertegenwoordigers. Het is een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst die peilt naar de mening van patiënten over de zorg die ze kregen.
Deze resultaten zijn voor volwassen patiënten die opgenomen worden in het dagziekenhuis.
U ziet hier het resultaat van de vragen per thema:
- Algemene beoordeling door de patiënt
- Voorbereiding op de dagopname
- Informatie over onderzoek of behandeling
- Wijze van omgaan met patiënten door zorgverleners en hun samenwerking
- Respect voor de persoonlijke levenssfeer
- Zorg voor pijn
- Veilige zorg
- Wachttijden
- Vertrek uit het dagziekenhuis
Het gaat hierbij om gecorrigeerde resultaten. We corrigeren voor verschillen tussen ziekenhuizen in de patiëntengroep die de vragenlijst heeft ingevuld, zoals de manier van afname, de leeftijd, het geslacht, de woonsituatie, de gezondheidstoestand en scholingsgraad.
Hoe kan je de resultaten interpreteren ?
Deze resultaten kunnen deelnemende voorzieningen het nodige inzicht bieden om probleemgebieden te identificeren en verbeterinitiatieven op te starten. Ze geven een indicatie van een specifiek aspect van kwaliteit van zorg, waarop je een voorziening kunt vergelijken met anderen binnen de sector. Voor deze indicatoren werd een streefwaarde vooropgesteld. De grafiek maakt duidelijk of de streefwaarde wordt behaald of niet. Bij eerste metingen zie je vaak dat deze streefwaardes niet worden behaald. Ze hebben echter geen bestraffende functie, wel geven ze de richting aan waarnaar de sector wenst te evolueren, en dit aan de hand van het opzetten van gerichte verbeterinitiatieven.
Het is belangrijk om te vermelden dat elke indicator op zichzelf staat. Je kan dus geen optelsom van alle behaalde resultaten per ziekenhuis maken. Deze indicatoren geven dan ook geen totaalbeeld van de kwaliteit in dit ziekenhuis. Het gaat telkens om deelaspecten en een momentopname, waarbij het soms ook nog gaat over kleine aantallen. De resultaten vormen geen oordeel over de gehele kwaliteitswerking en dienen met de nodige omzichtigheid gebruikt te worden. Bespreek de resultaten steeds met een zorgverlener mocht u vragen hebben.