Vragen over deze website
Welke kwaliteitsindicatoren worden gemeten?
Het VIKZ is momenteel werkzaam in vier sectoren: de algemene ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, eerste lijn en residentiële ouderenzorg. De eerste twee sectoren zijn reeds enkele jaren aan de slag en de resultaten van deze indicatoren zijn reeds publiek toegankelijk op deze website. De residentiële ouderenzorg meet ook al enkele jaren verplicht kwaliteitsindicatoren, maar deze zijn nog niet publiek toegankelijk. Binnen de eerste lijn zijn de kwaliteitsindicatoren nog volop in ontwikkeling.
De kwaliteitszorg in ALGEMENE ZIEKENHUIZEN is vastgelegd in het decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. Het decreet verplicht de gezondheidsvoorzieningen om aan zijn gebruikers een verantwoorde hulp- en dienstverlening te bieden. De algemene ziekenhuizen kiezen zelf welke domeinen ze meten. De resultaten hiervan verschijnen (als het ziekenhuis daarvoor kiest) per domein op deze website. Met deze indicatoren wil de Vlaamse overheid, samen met de sector, de kwaliteit van zorg in de Vlaamse ziekenhuizen in kaart brengen en verbeteren.
De kwaliteitsindicatoren die momenteel binnen de algemene ziekenhuizen gemeten worden hebben betrekking op de domeinen oncologie, patiëntveiligheid en patiëntenervaringen en website screening.
Binnen het domein oncologie werken we samen met het kankerregister rond de thema’s rectumkanker, borstkanker en longkanker. Deze indicatoren geven meer informatie rond diagnose, behandeling en overleving.
Binnen het domein patiëntenervaringen zijn er metingen voor klassieke hospitalisaties, dagopnames en ouders van gehospitaliseerde kinderen. De peilingen werden op systematische wijze ontwikkeld door het Vlaamse Patiëntenplatform na raadpleging met patiëntenvertegenwoordigers, ziekenhuismedewerkers, bestaande instrumenten, wetenschappelijke literatuur en werden gevalideerd via wetenschappelijk onderzoek.
Binnen het domein patiëntenveiligheid horen ziekenhuisbrede indicatoren die over de verschillende ziekenhuizen bijdragen tot een verbeterde patiëntveiligheid. Momenteel zijn er binnen dit domein metingen rond medicatieveiligheid, handhygiëne, patiëntenidentificatie en veilige heelkunde.
Binnen het domein website screening is er een screening rond patiëntgerichte ziekenhuiswebsite. De ontwikkeling en de meting van deze screening gebeurt door het Vlaamse Patiëntenplatform.
Het waken over de kwaliteit van zorg is de topprioriteit binnen de feitelijke vereniging algemene ziekenhuizen. Daarom streven we continu aan verbetering door reeds verder te werken binnen de bestaande domeinen en uit te breiden naar nieuwe domeinen. Zo kijken wij bijvoorbeeld naar een nieuwe meting rond klinische farmacie en gaan we binnen de domeinen revalidatie, beroertezorg, cardiologie en intensieve zorgen aan de slag om nieuwe indicatorensets te ontwikkelen.
Details over al deze indicatorensets en een actueel overzicht van alle domeinen waarrond we momenteel aan het werken zijn kan u terugvinden op de pagina van algemene ziekenhuizen.
Binnen de GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG worden momenteel indicatoren gemeten in 4 domeinen: patiëntveiligheid, patiëntenervaringen, behandelplannen en betrekken van de context. Anno 2020 worden enkel indicatoren gepubliceerd binnen de eerste twee domeinen.
In het domein patiëntveiligheid zijn er de indicatoren rond volledigheid van het suïcidepreventiebeleid, volledigheid van het geneesmiddelenvoorschrift en handhygiëne. Andere indicatoren in dit domein die nog niet gepubliceerd worden zijn deze rond het gebruik van benzodiazepines. Momenteel worden indicatoren ontwikkeld voor vrijheidsbeperkende maatregelen.
Binnen het domein patiëntenervaringen worden de 37 items getoond uit de Vlaamse Patiëntenpeiling voor geestelijke gezondheidszorg. Deze vragenlijst peilt naar de ervaringen van patiënten met betrekking tot kwaliteit van zorg binnen de geestelijke gezondheidsvoorzieningen. Het Vlaams Patiëntenplatform vzw ontwikkelde deze vragenlijst op systematische wijze na raadpleging van patiëntenvertegenwoordigers, GGZ-medewerkers, bestaande instrumenten en wetenschappelijke literatuur. Deze vragenlijst werd gevalideerd via wetenschappelijk onderzoek.
De eerste metingen met betrekking tot het werken van behandelplannen worden in 2020 georganiseerd. Indicatoren rond betrekken van de context worden nog ontwikkeld.
Alle gedetailleerde informatie van de indicatoren kan je steeds terugvinden voor in de indicatorenfiches.
De FEITELIJKE VERENIGING EERSTELIJNSZORG werd in 2018 opgestart. Na het in kaart brengen van de huidige initiatieven binnen de eerste lijn is daar ook de eerste aanzet genomen tot het ontwikkelen van indicatoren. Zo zijn enkele sectoren reeds aan het werk gegaan aan het ontwikkelen van sectorspecifieke indicatoren: dienst maatschappelijk werk, gezinszorg, thuisverpleging en apotheek. Daarnaast is een sectoroverkoepelend domein dat werkt rond patiëntenervaringen binnen de eerste lijn. Meer informatie kan u hier vinden .
Binnen de RESIDENTIËLE OUDERENZORG worden er sinds 2016 verplichte kwaliteitsindicatoren gemeten. Deze worden op sectorniveau momenteel gepubliceerd op deze website. Indicatoren die gemeten worden gaan over thema’s zoals patiëntveiligheid (vallen, decubitus, medicijnincidenten, fixatie), levenseinde (overlijdensplaats in WZC en plan voor zorg voor levenseinde) en onbedoeld gewichtsverlies.