Vragen over deze website
Wat is kwaliteit van zorg? Definities en centrale principes
Kwaliteit van zorg is de mate waarin de zorg geleverd voor personen en patiëntengroepen de gewenste zorgresultaten verbetert. Om dit te kunnen bereiken moet zorg veilig, effectief, tijdig, efficiënt, gelijkwaardig en persoonsgericht zijn:
Veiligheid: Risico’s en schade van de zorg voor de gebruiker, zijn context en zorgverlener worden maximaal vermeden. Ongewenste gebeurtenissen (bijv. incidenten, ongevallen, etc) worden gemeld, geanalyseerd en gedeeld zodat ze in de toekomst kunnen worden vermeden.
Effectiviteit: De zorg verloopt de laatste wetenschappelijk onderbouwde ('evidence-based') richtlijnen.
Persoonsgericht: Zorg wordt respectvol geleverd, op basis van de voorkeuren en noden van de gebruiker, en rekening houdend met de context.
Tijdigheid: De zorg wordt aangeboden met zo kort mogelijke wachttijden.
Efficiëntie: Beschikbare middelen worden correct, verantwoord ingezet. Activiteiten die geen toegevoegde waarde bieden, worden vermeden. Bijvoorbeeld te veelvuldig gebruik van medische beeldvorming.
Gelijkwaardig: Elke gebruiker heeft toegang tot kwaliteitsvolle zorg, los van zijn persoonlijke kenmerken zoals leeftijd, inkomen, geslacht, enz.
Volgende principes gelden bij kwaliteit van zorg:
1° de ervaring van de zorggebruiker staat centraal en geldt als belangrijkste uitgangspunt voor kwaliteit van zorg;
2° kwaliteit van zorg is een gedeelde verantwoordelijkheid van de voorzieningen, in dialoog met de zorggebruiker, en van de overheid;
3° kwaliteit van zorg wordt waar mogelijk wetenschappelijk onderbouwd;
4° kwaliteit van zorg vereist transparantie, zowel wat de totstandkoming, als de uitvoering, de monitoring en de evaluatie ervan betreft. Over al deze stappen is openheid vereist.
Kwaliteitsbeleid in Vlaanderen?
De overkoepende doelstellingen en de koers van een overheid en/of organisatie rond het verhogen van de kwaliteit van zorg vormen samen het kwaliteitsbeleid.
Elke gebruiker heeft recht op kwaliteitsvolle zorg- en hulpverlening. Elke zorg- en hulpverlener heeft de plicht om kwaliteitsvolle zorg te verlenen. In het decreet betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen van 2003 waren enkele eerste bepalingen over kwaliteitsbeleid en verantwoorde zorg opgenomen. Momenteel is er een nieuw kwaliteitsdecreet in uitwerking.
Kwaliteitsevaluatie van zorgvoorzieningen is een bevoegdheid van Vlaanderen en de andere gemeenschappen. De kwaliteit van de zorg die individuele zorgverleners verlenen, is een federale bevoegdheid.
Een systematisch, geïntegreerd kwaliteitsbeleid op beleidsniveau krijgt in Vlaanderen pas de laatste jaren echt structureel vorm. Dit geïntegreerd kwaliteitsbeleid vertrekt vanuit drie pijlers die onderling op elkaar dienen te worden afgestemd: kwaliteitsindicatoren, accreditering en de Zorginspectie.