U bent hier

Kwaliteitsindicator Vaccinatiegraad bij Medewerkers

Informatie voor zorgvoorzieningen

In september ging de eerste meting van de vaccinatiegraden in Vlaanderen door. Eind oktober en eind december  2021 werden de resultaten geactualiseerd. Je kan deze op onze website terugvinden.

De deelnemende voorzieningen kiezen ervoor om de vaccinatiegraad van hun medewerkers in beeld te brengen en te publiceren.  Dit getuigt van een actief infectiepreventie-beleid binnen de voorziening en de bereidheid om hierover transparantie te creëren naar patiënten, bewoners, familieleden en het brede publiek. 

Hoewel de totale vaccinatiegraad hoog blijft, bevestigt de laatste meting dat het vaccinatiebereik van de booster beduidend lager ligt dan bij de basisvaccinatie. In december 2021 haalde 65% van de voorzieningen het streefdoel van 95% basisvaccinatie.  Nu halen 43% van de voorzieningen het streefdoel, weliswaar gebaseerd op basisvaccinatie plus boostervaccinatie.

Deze resultaten tonen aan dat monitoring van de vaccinatiegraden belangrijk blijft, bijvoorbeeld in voorbereiding van een nieuwe COVID-19 opstoot.

Momenteel verkent het VIKZ of er gebruik kan gemaakt worden van bestaande databronnen om voorzieningen feedback te geven over de vaccinatiegraden.  Hierdoor willen we de administratieve belasting voor de voorzieningen (aanleveren personeelslijsten) vermijden.  Tot deze procedure is afgerond zullen er geen metingen meer doorgaan op de manier waarop dit tot nu toe verlopen is.

Gezien het belang van infectiepreventie zullen we met het VIKZ ook inzetten op de ontwikkeling van nieuwe kwaliteitsindicatoren binnen dit domein.

Voor vragen of meer informatie kan je mailen naar  vaccinatiegraad@vikz.be

Internet explorer wordt niet ondersteund

Sorry, uw browser wordt niet meer ondersteund. Gelieve over te schakelen naar een modernere browser, zoals Edge, chrome, firefox etc.